Gasztronómiai utazás

Szabadnapos Szakács

Szabadnapos Szakács

Alapanyagok

2017. március 17. - LondonChef

Alapanyagok, avagy a főzés lelke.

 

Mindenki számára az egészség a fontos. Az egészséges táplálkozás a minőségnél kezdődik. A legegyszerűbb példa, végy egy olcsóbb és egy drágább trappista sajtot. Tedd bele egy-egy szendvicsbe, süsd meg. Nem csak állagban hanem izben is különbözni fog a két szendvics. Az alapanyag kiválasztásnál,ne sajnáljuk a pénztárcánkat hiszen ez nem csak az izlelőbimbónknak tesz jót, hanem az egészségünknek is. Egy egyszerű levesnél például egy zöldborsó levesnél is nem mindegy, hogy azt fagyasztott vagy pedig friss borsóból főzöd. Más ételeknél se spórold ezt ki. Hidd el, kicsit többet szánsz rá, egészen másmilyen lesz az ételed ize.

 Húsok

  • Törekedjünk mindig a friss húsvásárlásra. Mennyünk el henteshez, és vegyük onnan a húst, vagy pedig háztól, ne pedig szupermarketekben kapható táppal etetett állatot vegyünk. Hentesnél mindig győződjünk meg, hús frissességéről, kérdezzük meg nyugodtan az eladót.

Zöldségek, gyümölcsök

  • Törekedjünk mindig, az idényjellegű zöldségek vásárlására. Semmiképpen ne vegyünk olyan zöldséget vagy gyümölcsöt, aminek nincs szezonja. Egyszerű példának, ne vegyünk cukkinit télen, hiszen tudjuk az nyári zöldség. Törekedjünk arra, hogy ezeket zöldségestől, piacról szerezzük be, ne pedig szupermarketekből.

Zsiradékok, olajok

  • Használjunk mindig az étel tipusához, jellegéhez megfelelő zsiradékot. Sertés és egyéb állati zsiradékokat kerüljük. Használjunk előszeretettel, kókusz zsir, oliva olajat, szezám olajat. Egyes konyha ételeihez, például a keleti, inidiai levesekhez, húsokhoz, köretekhez nagyon jól illik a kókusz zsir, szezám olaj. Még az olasz konyha halaihoz, tésztáihoz vagy a görögök kedvelt salátáihoz nagyon passzol az oliva olaj. Minden sütéshez új olajat használjunk, sose használjuk fel 2x ugyanazt az olajat.

4-raw-beef-cuts-on-board-rotated.jpg

 

Halak

  • Részesitsük előnyben fehérhúsú halainkat, legyen az tengeri vagy édesvizi. (Bár egy igazán jó szegedi halászlét semmi nem tud helyettesiteni). Előszeretettel fogyassz, harcsát, csukát, tengeri élőlények közül pedig szinte bármit, aminek fehér a húsa. Próbáld beszerezni ezeket is ha tudod, halpiacról (bár elég borsos árat kérnek, egy-egy friss halért). Lazacot fogyaszd nyugodtan, tápláló, friss, és egyedülálló ize van. Közhiedelemmel ellentétben, pedig kissé zsiros a húsa, fogyókúrázóknak annyira nem ajánlom.

 

Fűszerek

  • Fűszereket illetően a variációk száma végtelen. Ha fűszerezel egy ételt, törekedj mindig az összhangra. Ne keverd különböző nemzetek fűszereit. Egy keleti fúszer például a curry nem biztos, hogy fog illeni egy mexikoitortilla tekercsbe. Alaposan járj utána, vagy ha bátor vagy tapasztald ki melyik fűszer mihez illik a legjobban. Sót borsot szinte minden ételhez használhatsz (desszerteknél, pl egy gundel töltelékbe, egy palacsinta masszába, egy fánk mix-be különösen szükséges egy kis csipettel, igy sokkal karakteresebb ize lesz annak.) Az olasz konyhában erőszeretettel használnak, oregánót, basalikomot (bár ez fűszerNÖVÉNY) hisz ez a paradicsomos ételekhez nagyon passzol. Indiában a gyömbért, curryt és különböző változatait minden ételükben megtalálod a korriander mellett persze. Chilit, mértékkel használd, adjon minden ételednek egy kis izt, amihez felhasználod, de figyelj a mértékletességre. Soha ne hagyd, hogy a chili domináljon, és elvegye főztöd izét.

 

ffyyu6vcooirhxa7qv7j.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadnaposszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1912346619
süti beállítások módosítása